Marianne Heske A DOLL’S HOUSE

Sted: Moment, Rana Museum

Årets VINTERLYSKUNSTNER
Marianne Heske, A DOLL’S HOUSE 

Marianne Heske, (f. 1946). er en av våre nålevende samtidskunstnere som er best kjent i utlandet og har vært aktiv som billedkunstner i mer enn 40 år. Heske har stilt ut på museer over hele verden med video-kunst, skulptur og dukkehoder, og er innkjøpt av alle de store museene og galleriene i Norge og en rekke utenlandske, deriblant Centre Georges Pompidou i Paris og Shanghai City Art Collection i Kina.

Sentralt i Heskes kunstnerskap står skulpturene hun lager av dukkhoder. Dette er et livsprosjekt basert på et antikvarisk 1800-talls dukkehode Heske fant på et marked i Paris i 1971. Dukkehodene har fulgt kunstnerskapet til Heske og er produsert i- og representerer kulturer fra hele verden; laget av materialer fra blant annet Zimbabwe, Kina, India og Norge.*

Hodene viser til det unike i hvert menneske – de kan sees alene eller i grupper, og refererer til relasjoner oss mennesker i mellom. Alle har et hode. Vi er alle forskjellige og unike. Dukkehodene representerer menneskeheten og danner en situasjon der man kan møtes og stå sammen.

Tenk selv.

Marianne Heske, (f. 1946). Utdannet fra Bergen Kunsthåndverkskole, Ecole Nationale Supèrieure des Beaux Arts i Paris, Royal College of Art i London, Jan van Eyck Acakemie i Maastricht. Hun er en av våre nålevende samtidskunstnere som er best kjent i utlandet og har vært aktiv som billedkunstner i mer enn 40 år. I 1980 skapte Heske et historisk arbeid med «Prosjekt Gjerdeløa» da hun som sitt kunstneriske prosjekt til XI Biennale de Paris flyttet et 350 år gammel løe fra Tafjord i Sunnmøre til Paris, der den ble utstilt på Centre Pompidou. Løa ble siden flyttet fra Paris til Norge igjen og stilt ut ved Henie Onstad Kunstsenter, før den ble fraktet tilbake til Tafjord og satt opp Gjen på sitt opprinnelsessted nøyaktig ett år etter demonteringen. Prosjekt Gjerdeløa har blitt stående som et historisk nøkkelverk i Norsk kunsthistorie generelt og historien om konseptkunst spesielt. Senere forflyttet hun et gammelt trehus som ble passert utenfor Stortinget. Prosjektet med tittel «House of Commons» ble gjort som en kontrast-effekt til den opphøyde nasjonalforsamlingen og en påminnelse om vanlige folks levekår i Norge for bare 100 år siden. I 2014 ble Heskes 7 meter høye dukkehode avduket i Thorsovdalen i Oslo. Dukkehodene er stilt ut på blandt annet Kaare Berntsen i forbindelse med Ibsen dagene (2006) Henie Onstad Kunstsenter (2000). Gjennom Marianne Heskes solo-utstilling «Tennessee Walltz» på QB Gallery (2018) finnes det flere dukkehoder basert på den samme figuren, laget av materialer fra Zimbabwe, Kina, India og Norge.

Heske bruker lang tid på å bli kjent med stedene der hodene produseres og deres individuelle kultur. Så viser hun det originale dukkehodet fra Paris og ber de lokale håndverkerne lage sine egne tolkninger av disse.

Start tid:   08.02.2020 - 10:00
Slutt tid:   07.03.2020 - 16:00

Arr: Rana Kunstforening


Tilbake